Mijn beleggingsplan

De afgelopen 2.5 jaar heb ik heel wat geëxperimenteerd om mijn ideale beleggingsplan te vinden. Bestregelmatig heb ik wat leergeld betaald of ben ik van tactiek gewijzigd. De belangrijkste les die ik geleerd heb is dat het actief selecteren van (renderende) individuele aandelen echt zo complex is als men zegt. Je hebt veel kennis over het bedrijf nodig als de verschillende waarderingsmethodes om te bepalen of de prijs gunstig is. Deze kennis dien je vervolgens toe te kunnen passen in de (complexe) praktijk die de beurs heet waarbij je het ook nog beter moet zien of timen dan de rest. Om de kans op succes te vergroten moet je objectief kunnen blijven zodat je je niet laat meeslepen in de verschillende hypes en psychologische biassen. Zelfreflectie lijkt essentieel zodat je leert van je fouten om het in de toekomst beter te doen. De kans dat al deze variabelen structureel jaar in jaar uit de goede kant op vallen is bijzonder klein. Niet voor niks verslaat de grote meerderheid van alle (professionele) beleggers de markt niet. 

Want zeg nu zelf: als het zo makkelijk was, waarom doet iedereen het dan niet? En is een gemiddeld rendement nu echt zo slecht?

Toegegeven, het selecteren van eigen aandelen is leuk en kan spannend zijn. Er zit een leercurve in en je kan je eigen filosofie laten spreken. Er bestaat een kans dat je op een gegeven moment (een tijd) een betere rendementen maakt dan de gemiddelde of je een lucky shot tegenkomt en flink winst maakt. 

De core-satellite beleggingsstrategie

Deze strategie biedt een mooie mix tussen actief en passief beleggen. Het idee is dat je een stabiele core bouwt met daarom heen satellieten, die zich allemaal op op een andere afstand van de core kunnen bevinden. Hoe verder de satellieten zich van de kern bevinden, hoe meer risicovol ze zijn. De core moet uit een super stabiele belegging (of beleggingen) bestaan en de satellieten zijn geheel naar eigen wensen in te delen. Je hoeft je bij de satellieten dus niet bezig te houden met spreiding tussen verschillende aandelen sectoren, landen, continenten, valuta's noem maar op. Satellieten zijn aandelen (of sectorspecifiek ETF's) waarin je extra gelooft, die je leuk vindt om te volgen en waarmee je extra rendement (dan het gemiddelde) hoopt te behalen.  Voor mij bestaat de core (60-65%) uit twee breed gespreide exchange traded funds (ETF's) die zich zowel focussen op groei- als op dividendrendement. Het ontvangen van dividend geeft immers een prettig gevoel en draagt over tijd mee aan een mooi compounding effect.

De individuele aandelen (30-35%) die ik kies zijn over het algemeen bekende kwaliteitsbedrijven die internationaal opereren die naar mijn inziens een competitief voordeel hebben of in de toekomst zullen krijgen. In totaal wil ik niet meer dan 15 verschillende posities hebben omdat het anders steeds lastiger wordt om deze bedrijven goed te blijven volgen. 


Lees meer over deze strategie hier.

Reacties