Maandupdate juli 2022

Weer een maand in de boeken! 

De afgelopen maand staat voor mij in het teken van herstel. Zoals je op onderstaand plaatje kan zien is de brede VWRL in de maand juli bijna met 9% gestegen. Waar ik eind juni nog op -13,5% rendement stond in mijn aandelenportefeuille, is dit eind juli nog maar -2,31. Ik ben benieuwd of wij met z'n allen over een aantal maanden terugkijken naar deze periode en zullen zeggen dat juli het begin is geweest van het herstellen van de markt.


De markt voorspellen is echter onmogelijk. Waar ik graag Amazon wil toevoegen in mijn portfolio, en wilde wachten tot ná de cijfers (iedereen ging ervan uit dat de cijfers zouden tegenvallen), is het tegendeel maar weer eens gebleken en waren de cijfers beter dan men had verwacht en steeg het aandeel met 13%. 

Zoals Morgan Housel schrijft in zijn boek de psychologie van geld zijn wij met z'n allen niet goed in het voorspellen van de markt en maken wij onvolmaakte beslissingen op basis van beperkte informatie (pagina 138). Het boek is een aaneenschakeling van interessante concrete praktijkvoorbeelden en bijhorende herkenbare overwegingen (lezen dus!). 

In Hoofdstuk 12 schrijft Housel dat wij verassingen uit het verleden (oorlogen, recessies of andere niet te voorspellen unieke gebeurtenissen) niet moeten gebruiken als richtlijn voor toekomstige grenzen, maar juist moeten gebruiken om toe te geven dat we met z'n allen geen idee hebben wat er in de toekomst gaat gebeuren. Een vergelijking maken met een eerder volstrekt unieke gebeurtenis, wat vaak gebeurd, bijvoorbeeld tussen meerdere recessies, gaat niet omdat beide gebeurtenissen uniek zijn en geen precedent hebben. De belangrijkste economische gebeurtenissen van de toekomst, die een enorme impact zullen hebben op de (wereld) economie, zijn dingen waar de geschiedenis ons weinig tot geen richtlijnen voor geeft. Ze zijn ongekend en hebben daarom juist een grote impact. Housel schrijft dat in feite alle historische gegevens van nog maar een paar decennia geleden gedateerd zijn omdat de wereld constant veranderd.

Je kan het met Housel eens zijn of niet. Mogelijk vindt jij dat gegevens uit het verleden wel (deels) van toepassing zijn op het heden. Feit is dat er de afgelopen jaren er een aantal volstrekt unieke gebeurtenissen geweest waar wij met z'n allen niet op voorbereid waren. Sterker nog; we zitten er zelf nog middenin en als je eerlijk bent weet niemand toch écht hoe het zal aflopen. Het blijft speculeren en als je het ene verwacht, gebeurd totaal het ander. Benjamin Graham heeft zijn wereldberoemde beleggingsformules ook regelmatig aangepast (in totaal vijf keer aangepast tussen 1934 en 1972) voor zijn dood in 1976 en je kan je dus afvragen wat de relevantie nog is, 50 jaar later. Ik ben ooit een keer begonnen in het boek, omdat het een echte aanrader zou zijn, maar ben ermee gestopt omdat ik allerlei voorbeelden las die volgens mijn eigen filosofie niet van toepassing meer zijn. 

Met die gedachten maak ik een mooie sprong naar mijn aankopen van deze maand. Ik heb ook weer een aantal aankopen gedaan op basis van onbeperkte informatie 😁.

1. Op 6 juli kocht in 25 aandelen Just Eat Takeaway voor €15,50 euro per stuk

Ik wilde al een tijd mijn gemiddelde aankoopprijs verlagen. Daarom heb ik op het nieuws dat GrubHub een deal heeft gesloten met Amazon de knoop gehakt. Ondanks de verhalen van het management dat zij het liefst GrubHub willen verkopen, geloof ik ook wel in het verhaal dat dit woorden zijn om zittende aandeelhouders gerust te stellen en intussen toch de weg in te slaan en om die strategische partner te vinden. Mogelijk is dit nu gelukt met Amazon en is dit een stap in de goede richting. Uiteraard blijft het timen van de markt niet te doen, want na deze goede dag (het aandeel schoot met 20% omhoog) is de koers daarna ook weer afgekomen naar €13,50. 

Toch lijkt het erop dat er kleine lichtpuntjes zijn. De boodschap bezorgtak lijkt zich uit te breiden door deals met Marqt en in Spanje. Ook worden de kosten gesneden in Frankrijk en kwam het algemene positieve beurssentiment het aandeel ten goede. Op 3 augustus komen de halfjaarresultaten en ik ben dan ook erg benieuwd of deze zullen verrassen.

Met een gemiddelde aankoopprijs van 27 euro ben ik op dit moment tevreden en koop ik niks meer bij. 

2. Op 6 juli kocht in 20 aandelen van Shell voor €23,83 per stuk

Shell ligt al een tijd onder vuur bij activistische aandeelhouders en milieu activisten. Bedrijven met een positieve ESG rating zijn populair en bedrijven die opereren in een gebied dat minder goed voor het klimaat zijn dit niet. En dan werken dit soort filmpjes niet mee aan de perceptie die je ontwikkeld van een bedrijf. Toch is het voor mij niet zo zwart of wit dat ik vindt dat dit soort bedrijven zo snel als mogelijk moeten stoppen met hun core business en zich volledig moeten focussen op vergroening. Het is goed dat Shell intussen zijn ondernemingen in Nigeria wil verkopen en wat dat betreft doen milieu organisaties goed werk. De vraag is alleen wie koop het op en op welke manier gaat de nieuwe eigenaar met de hele zaak om? Zijn de breuken in de pijpen écht veroorzaakt door stropers en als dit waar is; wie is dan eigenlijk schuldig? Veroorzaakt de mens weer zijn eigen destructie of moeten grote bedrijven beter op hun eigen assets letten? 

Het blijft een complex onderwerp waar niet iedereen het met elkaar eens hoeft te zijn. Ik begin steeds meer mijn eigen mening te ontwikkelen en wil deze best delen. Ik ben mijzelf bewust van mijn eigen onwetendheid en vindt daarom de eerder geschreven zin van Morgan Housel zo herkenbaar en goed van toepassing in mijn eigen situatie. Confirmation Bias ligt op de loer. Echte experts, zoals Jilles van de Beukel, zijn interessante bronnen van informatie en zeker de moeite waard om op te zoeken. Hij verschijnt regelmatig in verschillende podcasts. Een andere interessante podcast is die met Ben van Beurden (CEO). 

De afgelopen maanden zijn naar mijn mening echter een goed voorbeeld geweest van de wereldwijde afhankelijk van olie en gas. De vraag blijft hoog en als de toevoer plots stagneert is de gehele wereld in paniek en stijgt de inflatie fors. Veel landen, bedrijven of individuele personen zijn (nog) niet zover zodat ze zichzelf klimaatneutraal kunnen noemen of zullen dit in de nabije toekomst ook niet worden. Bedrijven voelen de noodzaak niet en minder bedeelde mensen hebben de mogelijkheid niet. Volgens de overheid gebruikt momenteel nog 87% van alle huishoudens in Nederland aardgas en is dit ook nog nodig tijdens de overgang van een Co2 neutraal energiesysteem. Lees ook het klimaatakkoord.

De wereld heeft tijd en geld nodig en men moet bewust worden van de noodzaak. Laatstgenoemde is niet alleen de belangrijkste, maar lijkt aardig te zijn ontstaan in 2022. Hopelijk raakt de wereld in een stroomversnelling en worden er goede keuzes gemaakt. Naast het faciliteren moeten moeten er ook bedrijven zijn die in staat zijn om deze transitie uit te voeren. Ik denk dat Shell, mede door de externe druk, een kans heeft om te veranderen. Momenteel investeren ze in waterstof, wind- en zonne-energie en andere vormen van het winnen van hernieuwbare energie (zie deze webpagina van Shell voor alle projecten in Nederland en meer informatie).

Maar dit zal niet van de één op andere dag gebeuren en in de tussentijd zullen ze ook nog hun core business uitvoeren. Ik vind dat per definitie niet slecht, omdat ik ook nog gebruik maak van fossiele brandstoffen ondanks dat ik het klimaat belangrijk vindt. Wij houden er rekening mee door de thermostaat niet zo hoog te zetten, minder vaak en lang te douche en zoveel als mogelijk met de fiets naar het werk te gaan. Ik hoop dat ieder op zijn eigen niveau ´iets´ kan betekenen om te helpen en niet alleen naar de grote multinationals moeten wijzen. Als wij er met z'n allen voor zorgen dat de vraag verminderd, dan zullen bedrijven mogelijk sneller veranderen. In de tussentijd gaat Shell door met het verkopen van olie en gas, enerzijds omdat ze daar heel goed in zijn, anderzijds omdat er dus nog een grote vraag naar is. 

Op dit moment wordt er flink verdiend door de hoge prijzen. Shell heeft het afgelopen kwartaal een recordomzet gedraaid en wil zijn aandeelhouders belonen door onder andere flink eigen aandelen in de te gaan kopen (ik hoorde in de podcast van deaandeelhouder dat dit 11,5% van de totale uitstaande aandelen zijn). Met een dividendrendement van ongeveer 3,5% verwacht ik een mooi rendement te kunnen halen. Daarnaast is het voor mij belangrijk om in de gaten te blijven houden op welke manier de progressie van verduurzaming gaat en is het geen technologie aandeel, wat ten goede komt aan mijn spreiding 😅.

3. Op 29 juli kocht ik 3 aandelen Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) voor €89,01 per stuk

Mijn portfolio krijgt gelukkig steeds meer vorm. Het is bijna chillen geblazen met enkel maandelijk bijkopen, bijhouden en afwachten tot het rendement mij om de oren vliegt. Momenteel ben ik nog opzoek naar een aantal sterke bedrijven, met een duidelijk competitief voordeel die momenteel voor aantrekkelijke prijzen op te pikken zijn. Ik denk dat ik er één gevonden heb met Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Zoals bekend is de wereldwijde vraag naar chips hoog. Er is momenteel een tekort aan chips waardoor de klant langer moet wachten op zijn product. Ondanks dat deze vraag waarschijnlijk zal afnemen door de cycliciteit van de markt, zal de algemene trend (lees: vraag naar chips) wel omhoog gaan. ASML heeft in zijn jaarverslag uit 2021 (zie pagina 28) een voorspelling gedaan naar de market opportunity's.


De semiconductor markt kent een grote keten. Ieder bedrijf is gespecialiseerd in zijn eigen deel en kan gezien worden als een aparte schakel. Samen vormen zij de gehele ketting die de semiconductor industrie genoemd mag worden. Een aanrader om te luisteren is deze podcast waar dit meer wordt uitgelegd. 

Terug naar TSMC. Zij zorgen voor de productie van de chips en zijn onafhankelijk. Dit betekent dat zij geen eigen ontwerpen maken, maar uitvoeren in opdracht van andere bedrijven zoals Apple, Nvidia en Qualcomm. Het klinkt simpel, maar ze doen dit heel goed. In totaal maken zij 24% van alle chips ter wereld. Gezien de flinke tekorten is TSMC flink aan het investeren. Zo hebben zij 100 miljard dollar beschikbaar gesteld om de capaciteit flink uit te breiden en bouwen momenteel een grote fabriek in Amerika. Er zijn veel (politieke) argumenten waarom landen allemaal hun eigen chip productie willen opzetten en niet afhankelijk meer willen zijn van bedrijven gelegen in bijvoorbeeld Taiwan. De afhankelijkheid en het belang van de chips zijn te groot. Zowel Amerika en Europa zijn bezig om wetsvoorstellen te maken waarin miljarden aan subsidie verwerkt zit. Hoe dit uit zal pakken blijft onduidelijk, maar experts geven aan dat het niet in het nadeel van bijvoorbeeld ASML of TSMC zal zijn. Machines bestellen ze uiteraard enkel en alleen bij ASML. 

Ik verwacht met deze aankoop een prima resultaat te maken.  4. Als laatst kocht ik nog 8 aandelen VHYL voor €56,81 en 3 aandelen VWRL voor €102,76 per stuk

De core heeft het procentueel zwaar. Maar eerlijk gezegd vindt het totaal niet erg. Belangrijk vindt ik het op dit moment om al mijn gewenste posities in portefeuille hebben. Gezien de kansen in de markt kan ik mogelijk een mooi instapmoment creëren bij individuele posities. Tijd heb ik nog genoeg om uiteindelijk, aan het eind van dit jaar, de boel écht recht te trekken. Toch blijf ik elke maand een aantal stuks kopen om de boel gesmeerd te houden. 

Ontvangen dividend
In juli heb ik €0 euro aan dividend ontvangen. Een bijkomend voordeel is dat TSMC dividend betaald in de maanden waar ik nu nog geen betaling heb (januari - april - juli en oktober). 

_________________________________________________________

Een aardig drukke maand met (uiteindelijk) een flinke update. Het blijft lastig om al mijn overwegingen in een (dan toch) relatief korte update te schrijven. Ik heb in ieder geval weer mijn best gedaan en hoop dat jullie dit  weer kunnen waarderen 🙂.

Hoe was jullie maand?

Reacties

 1. Hoi Wouter, Je bent weer lekker actief geweest, TSCM is een mooi bedrijf. Maar bij Justeat blijf ik toch mijn twijfels houden, hopelijk heb ik het fout en jij gelijk.

  Ik heb in tegenstelling tot jou een saaie maand gehad. Ik heb besloten mijn spaarkas weer aan te vullen naar de doelstelling voor 2023 (De doelen van 2022 heb ik al gehaald). Ik sta gelukkig wel weer 2,9% in de + YTD, de markten zijn weer iets hersteld, alleen vraag ik me af of dit inderdaad het einde is of nog maar het begin. Naar mijn mening zijn de problemen in de wereld alleen maar groter aan het worden, ik verwacht dat er dan ook nog wel een klap gaat komen, alleen of deze over enkele maanden of jaren past komt is de vraag.

  Had je misschien al eens gekeken naar Danaher?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Baardmans,

  Dat klopt, ik probeer mijn posities rond te krijgen. Ik ga vanaf september beginnen aan een tweejarige masteropleiding die ik naast mijn fulltime baan zal volgen. Los van de voorbereidingen die ik nu al doe, verwacht ik dat ik minder tijd zal overhouden om onderzoek te doen naar nieuwe posities. Daarom wil ik mijzelf ruimte geven om op de start van de opleiding te focussen en minder op aankoopbeslissingen. Het zou fijn zijn als mijn posities staan en ik enkel nog hoef bij te kopen. Natuurlijk met een slag om de arm bij fundamentele veranderingen.

  Woensdag komt JET met de cijfers en het zal mij benieuwen of ze kunnen verassen. Fout of gelijk.. tja.. daar gaat het mij niet om. Ik zie toekomst in het bedrijf, heb mijn eigen onderzoek zo goed mogelijk gedaan en kan wachten op het moment dat dit zich hopelijk gaat vertalen naar rendement. Het gaat er mij ook om dat je, los van de fundamentele analyse, ook een bepaald gevoel hebt bij een investering om het vol te houden.

  Ik heb inderdaad (kort) gekeken naar Danaher en zover ik kan beoordelen lijkt het een sterk bedrijf met prima rendementen in het verleden (zowel de koerswinst als de dividendgroei). Ik kan mij daarom voorstellen dat je een positie inneemt in het bedrijf, maar ik zal dit zelf niet doen.

  Wat ikzelf lastig vindt is het begrijpen van de fundamentals en het verdienmodel. Ik merk dat ik daar te weinig vanaf weet en minder geïnteresseerd in ben om het helemaal uit te gaan zoeken. Om die reden zou het voor mij geen goede belegging zijn omdat ik deze positie dan waarschijnlijk (mentaal) niet lang zou kunnen aanhouden. Wil natuurlijk niks zeggen dat het verder voor jou geen goede belegging kan zijn. Ik heb meerdere vergelijkbare posities in het verleden gehad en deze allemaal verkocht omdat ik er geen affiniteit mee had.

  Klinkt misschien gek, maar gevoel (interesse) bij een positie is wat mij betreft net zo belangrijk.

  👍

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten