Maandupdate mei 2022

In mei hebben wij best wel een lekkere financiële maand achter de rug. Uiteraard blijven de aandelen markten over het algemeen naar beneden bewegen, met een enkele groene dag (of groene dagen) tussendoor. Wat het voor ons persoonlijk goed heeft gemaakt is niet alleen het jaarlijkse vakantiegeld, maar ook de eenmalig belastingteruggave over 2021. 

Vorig jaar april hebben wij getekend voor ons beleggingspand en daarmee kosten gemaakt. Wij hebben een boeterente moeten betalen om de hypotheek op ons hoofdverblijf over te sluiten en daarnaast ook kosten gemaakt die vallen onder de 'kosten koper'. Een deel hiervan is terug te krijgen via de inkomstenbelasting; en zo geschiedde dit jaar. 

In totaal hebben wij iets meer dan 10 duizend euro teruggekregen en zoals het een echte financiële blogger betaamt hebben wij dit onderverdeeld in verschillende 'potjes', namelijk het aanvullen van de persoonlijke buffer, de hypotheek extra aflossen (zowel hoofdverblijf als beleggingspand) en een extra storting doen in de aandelenportefeuille. 

Persoonlijke buffer
Met deze extra storting zit ie weer vol. Tijdens de financiering van ons beleggingspand hebben wij um namelijk aardig leeg getrokken. Het afgelopen jaar hebben wij elke maand bijgestort en nu dus een flinke om het af te maken. In onze persoonlijke buffer rekenen wij minimaal €5000 euro wat garant staat voor ongeveer 2 maanden aan gemiddelde kosten. In de toekomst wil ik dit bedrag gaan verhogen, dus klaar met sparen zijn we zeker niet. Daarnaast hebben wij ook nog een ander spaarrekening waar nu €2500 opstaat en bedoeld is voor onvoorziene uitgave aan ons hoofdverblijf (mogelijk dat deze in de toekomst ook nog hoger wordt). Naast deze buffer hebben wij ook nog een spaarrekening waar (ook) €2500 opstaat voor onvoorziene uitgave aan ons beleggingspand. Deze zijn momenteel dus allemaal vol, wat een lekker gevoel geeft😁. Ondanks dat alles nu tot de nok vol zit, vindt ik het wel belangrijk om door te blijven sparen in de eerst genoemde rekening.

Hypotheek aflossen
Er zijn waarschijnlijk genoeg redenen te bedenken waarom je beter niet kan aflossen op een annuïteitenhypotheek met een lage hypotheekrente (1,5 procent) tijdens een bear market. Is het niet veel slimmer om meer aandelen te kopen en de standaard maandelijkse aflossing gewoon zijn gang te laten gaan? Zeker met de huidige inflatie en de hoge huizenprijzen. Ik snap de argumenten, maar dat is allemaal ratio. Het zegt niks over het gevoel. En gevoel is wat mij betreft heel belangrijk en niet te onderschatten. Mijn gevoel zegt dat ik het fijn (en toch ook verstandig) vindt om extra af te lossen op de hypotheek. Het blijft een schuld die elke maand terugbetaald moet worden. Daarom hebben wij gekozen om flink af te lossen op twee hypotheekdelen.

Aflossing 1
Wij hebben een extra aflossing van €2900 euro gedaan op ons hoofdverblijf en wel op het deel waaruit het dakkapel is betaald (lees traject 1). Dit kapel was eigenlijk niet bedoeld om mee te financieren, maar uit eigen zak te betalen. Helaas kon het op het moment niet anders, maar graag zou ik dit gehele deel gewoon af willen lossen. Met deze aflossing doen wij een flinke stap in de goede richting en besparen wij onszelf ook nog eens ongeveer €10 euro per maand.

Aflossing 2
Wij hebben een extra aflossing van €2100 euro gedaan op ons beleggingspand. Deze lening hebben wij extra afgesloten om een deel van het pand te bekostigen. Wij vinden het fijn als deze schuld in de loop van de tijd steeds kleiner wordt. Hierdoor hebben wij het idee dat enerzijds het betalingsrisico verminderd wordt (want lager maandelijks bedrag) en worden de inkomsten uit het pand hopelijk groter (huur zal stijgen). De rente op dit hypotheekdeel bedraagt 2,3 procent, wat in deze tijd alweer laag is haha! Met deze aflossing besparen wij onszelf elke maand ook ongeveer €10 euro per maand.

Extra storten aandelenportefeuille
Ik heb de volgende transacties gedaan in mei. Daarbij zeggende dat ik de markt niet probeer te timen, maar standaard op de laatste vrijdag van de maand koop: ik noem hem vanguard friday.

Langzaam werkt ik naar mijn optimale portfolio toe van 15 losse posities en twee ETF's. Momenteel heb ik er 10, dus nog eventjes geduld. Naast het uitbreiden van mijn bestaande posities, heb ik Google toegevoegd tegen een aantrekkelijk prijs (P/E ratio 19,5 tijdens deze aankoop). Ik verwacht een zeer sterk bedrijf toegevoegd te hebben met flinke dominante posities in de advertentiewereld, de Cloud, met het Android besturingssysteem, het populaire YouTube en alle andere diensten of innovaties die momenteel gaande zijn. Het is eigenlijk teveel op op te noemen in deze post, dus dat doe ik lekker niet.

Door de hoge prijs per aandeel is deze positie wel gelijk 12,64 procent van mijn portfolio geworden. Ik moet er nog even over nadenken of ik met de aankomende aandelensplitsing (20:1 in juli) een deel ga verkopen (indien winst) of dat ik pas écht de balans ga opmaken tijdens het herbalanceer moment in december.

Aandachtpunt
Er zijn veel aankopen in het satellite gedeelte geweest. De verdeling kan je op deze pagina zien. Ik moet ervoor waken om ook in de core te blijven kopen. Waarschijnlijk zal ik dat meer gaan doen in juni.

Ontvangen dividend
Het ontvangen dividend is 523 procent meer dan vorige jaar (toen €2,11). Het zijn nog geen wereldschokkende bedragen, maar het is goed te merken dat er langzaam groei in zit. Zoals vaak aangegeven is het voor mij geen doel opzich om elke maand een hoger dividendgroei te hebben dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. Ik kijk voor nu naar kwartalen en in juni mag ik de balans weer opmaken over kwartaal 2 💪. Er staan al een paar mooie uitkeringen klaar..

 • Starbucks: €2,70
 • ASML: €7,40
 • Apple: €0,94

Totaal: €11,04

Hoe was jullie maand?


Reacties

 1. Mooie maand Wouter, met wijze investeringen. Due afweging tussen emotie en ratio bij aflossen is erg herkenbaar, daarover binnenkort een artikel.
  Misschien is het nu een mooi moment om ASML bij te kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd naar je artikel! Wat betreft ASML.. het zijn zeker interessante prijzen. Zeker met de recente 440 euro waar hij op stond. Ik probeer wel een beetje op te letten, want intussen is ASML al een grote positie in mijn portfolio. Heb jij hem bijgekocht?

   Verwijderen
  2. Nee nog niet bijgekocht. Ik wacht even tot technologiesector in het algemeen wat verder zakt. In de tussentijd koop ik ETF's, dus toch een stukje ASML :-)

   Verwijderen
 2. Ik heb ASML juist recept gekocht, het stond al een tijdje op mijn wensenlijst en met de huidige daling is hij eindelijk binnen bereik gekomen. Daarnaast ook Linde en Danaher gekocht, sterke bedrijven die ook een sterke positie hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker waar! Je hebt een goed instapmoment wat mij betreft! Ik ken Danaher niet, wat is dit voor bedrijf en wat maakt deze interessant?

   Verwijderen
  2. DHR is een medisch conglomeraat dat veelbelovende bedrijven opkoopt en onderdeel maakt van de organisatie. DHR heeft laten zien hier zeer bedreven in te zijn en nagenoeg continu te kunnen groeien.

   Verwijderen
  3. Interessant! De stockchart ziet er goed uit en ze betalen een beetje dividend. Ben je al lang aandeelhouder of net ingestapt?

   Verwijderen
  4. Hij stond al enige tijd op mijn watchlist maar pas sinds kort gekocht vanwege de daling vond ik het nu pas aantrekkelijker geprijkt, het is een bedrijf dat altijd wel aan de hoge kant gewaardeerd is en het dividend is laag, maar als groei bedrijf is het een interessant bedrijf om eens naar te kijken.

   Verwijderen

Een reactie posten