Cryptocurrencies

Op de aandelenbeurs is het de laatste paar maanden een flink bloedbad. Nu de brede S&P500 met 20% is gedaald sinds de pieken in januari 2022, is er sprake van een bear market of komt de index in bear markt gebied (het is maar welke bron je leest). Historisch gezien zijn er twaalf momenten geweest (sinds WO II) waarin een beren markt zich voordeed waar tenminste een daling van 25% optrad. 


Het is totaal onduidelijk of het eind al in zicht is en waar dan de bodem precies ligt. Voorspellingen doen naar de toekomst toe is onmogelijk; er kan enkel iets gezegd worden op basis van het verleden. En u weet: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Het zou zomaar kunnen dat deze trend naar beneden zich nog even doorzet en, afhankelijk van je bron, eindigt in oktober 2022 of zelfs tot het tweede kwartaal van 2023 kan duren.


Het beloofde alternatief
Cryptocurrencies worden meestal beschreven als (goed) alternatief dat als hedge tegen aandelen en inflatie kan dienen. Maar is dit eigenlijk wel waar? Zijn deze currencies wel zo onafhankelijk als men (wil) denken? Ik vraag mij serieus af of dan juist in deze tijd de crypto's niet tenminste stabiel zouden moeten blijven? Waar de gehele aandelenmarkt naar beneden gaat gebeurd dit met crypto's juist nog veel sneller! Sinds november 2021 is de Bitcoin met ongeveer 50% gezakt. Over de echte fundamentele toevoeging wordt nog steeds flink gediscussieerd waar het ook nog afhankelijk is van het land waar je in woont in combinatie met de stabiliteit van de nationale munt. Het lijkt erop dat je of super pro (voor) bent, of totaal con (tegen) of er gewoon 'een gokje mee wil wagen'. Ik vind dat ieder individu lekker zijn eigen mening en keuzes, op basis van kennis en eigen onderzoek, moet maken 🙂.

Wat mij in ieder geval de laatste maanden is opgevallen is de correlatie tussen cryptocurrencies en de aandelenmarkt. Cryptohandel vindt 24 uur per dag plaats en de huidige koersen zijn constant live te bekijken via verschillende apps of het normale internet. Niet alleen komen de grafieken van Bitcoin en Ethereum nagenoeg overeen (zie foto hieronder), maar kijk ik ook al een aantal maanden in de ochtend  naar de stand van de Bitcoin in vergelijking met de futures van de AEX. Wat mij opgevallen is dat in de meeste gevallen (ik heb geen cijfers bijgehouden) de futures met winst zullen openen indien de Bitcoin ook in het groen staat. 

Koersgrafieken van Bitcoin en Ethereum komen nagenoeg overeen. 

Voorbeeld 26 april 2022


Vanuit mijn eigen persoonlijke onderzoekje en mij nieuwe verkregen inzicht ben ik verder gaan zoeken. Tijdens een moment van een beetje oldschool zoeken op internet kom ik er al gauw achter dat de afgelopen 17 maanden de S&P500 zich in dezelfde richting heeft bewogen als de Bitcoin. Shocking? Voor sommige mensen misschien niet, voor mij wel een beetje. Is dit dan de nieuwe waarheid voor mij? Is de bullcase van de Bitcoin eigenlijk wel reëel? Als er een correlatie bestaat tussen beide wil ik dan nog wel in crypto's beleggen? Het risico naar beneden is volgens mijn huidige kennis namelijk veel groter dan met 'stabiele' aandelen (of ETF's) en tenminste even groot als risicovolle aandelen zoals Just Eat Takeaway. Bij laatst genoemde heb ik meer het idee dat ik de fundamentals kan begrijpen en op basis daarvan een beleggingsbeslissing kan maken. Het managen van het risico naar beneden is wat mij betreft een van de belangrijkste dingen wat er is tijdens beleggen, vandaar dat ik steeds meer een keuze probeer te maken op basis van een fundamentele analyse in combinatie met een goede waardering.

Blijkbaar ben ik in mijn onderbewustzijn al steeds meer toegegroeid naar deze nieuwe waarheid, gezien ik al een aantal maanden geen nieuwe storting meer hebt gedaan (maar juist geld eruit heb gehaald).


Ik heb nu in zowel de Bitcoin als Ethereum niet meer dan €150 euro zitten. Ik denk niet dat ik in de aankomende maanden nog wat ga bij storten, behalve als het echt serieus nog verder daalt. Waar deze grens voor mij ligt weet ik nog niet. Liever leg ik in de aankomende maanden extra bij in mijn aandelenportefeuille. Met de huidige bear market denk ik dat dit een goede beslissing is waar ik in de toekomst blij mee zal zijn. 

Toch heeft het handelen in Bitcoin mij ook wel wat rendement opgeleverd: ongeveer €750 euro (waarvan dus nog €150 in portfolio). Actief handelen (kopen en verkopen in een paar maanden tijd) lijkt belangrijk te zijn om rendement te maken. In het HOLD principe geloof ik steeds minder gezien de enorme volatiliteit en in steeds meer toenemende mate komen er waarschuwingen en wet en regelgeving.


Bron: Radar

Misschien ben ik te bearisch en is dit een klassiek voorbeeld van meedeinen op het huidige beurssentiment. Zelf denk ik dat het een voorbeeld is van constant blijven leren en op basis van nieuwe kennis een beslissing maken.

Kopen jullie nog bij?Reacties

  1. Hoi Wouter, ik hanteer met crypto een simpele strategie. De crypto’s mogen max 5% van mijn doelstelling zijn voor dat jaar, is dit meer dan haal ik geld eruit, is het minder? Dan leg ik geld in.

    Dit geld overigens voor al mijn investeringen, alleen accepteer ik het eerder als een mooi aandeel wat meer inneemt dan gewenst. In dat geval investeer ik in andere aandelen om het verschil wat uit te vlakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat kan inderdaad een goed plafond zijn voor risicovolle assets. Ik heb voor mijzelf bepaald om ook niet meer dan 5% in crypto te investeren. Mijn punt is alleen meer dat ik twijfel of ik nog verder geld wil inleggen als het precies meebeweegt met het sentiment van de (brede) aandelenmarkt. Dan begint het net op een zeer risicovol aandeel te lijken, alleen mogelijk zonder fundamentele waarden (daar zijn de mening uiteraard over verdeeld) en met een dubbel zo groot risico naar beneden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten