Netflix - WOW!

Woensdag was een behoorlijke pittige dag voor iedereen die een shareholder van Netflix is. Na de kwartaalcijfer update van afgelopen dinsdagavond, die door de beurs als (zwaar) negatief is opgevat, is er woensdag in totaal 35% van de prijs afgegaan. De reden voor deze dramatische dag op de beurs is het verlies van 200.000 abonnees in het eerste kwartaal van 2022 en de zeer slechte outlook van aankomend kwartaal (-2 miljoen abonnees). De vraag dit iedereen nu heeft is of de groeiverwachting (TAM van 700-800 miljoen betalende klanten) reëel is en op welke manier Netflix dit voor elkaar gaat krijgen. Is dit het einde van de groei of enkel een rimpel in het geheel? Wat zegt dit over de TAM van de gehele streaming markt en is Netflix nog eigenlijk nog wel een groeiaandeel? Allemaal onzekerheden die over het algemeen niet goed zijn voor het sentiment op de korte termijn en voor een hoop volatiliteit zorgen en verkoopdruk zorgen.

Toch zijn er ook een aantal lichtpuntjes te benoemen. De earnings per share (EPS) is boven verwachting en de omzet is nagenoeg wat analisten hadden verwacht (10% YoY).


Volgens verschillende nieuwssites is het meer dan 10 jaar geleden dat er aan het eind van het kwartaal minder abonnees onder aan de streep zijn dan 90 dagen geleden (in 2011 -800k). Wat opvalt is dat er 700.000 abonnees verloren zijn gegaan doordat Netflix zich geheel uit Rusland heeft onttrokken; waarna je op een plus van 500 duizend abonnees zou uitkomen. Ondanks dit gegeven is er alsnog een significant verschil tussen de voorspelling en het daadwerkelijk aantal. Ik vraag mij of op welke manier deze schatting tot stand komt en of de voorspelling voor volgend kwartaal dus enige waarde heeft.

Nougoed, Netflix geeft zelf te kennen dat deze resultaten verschillende oorzaken heeft zoals de hoge inflatie en geopolitieke redenen, maar account sharing en competitie van grote aanbieders zoals YouTube, Amazon Prime en Disney+ de meest waarschijnlijke echte redenen zijn. Naar verluidt delen ongeveer 100 miljoen mensen een account en Netflix heeft een Pilot lopen hier iets aan te doen. Ik denk dat het in de toekomst zeker goed mogelijk is dat het delen van een account door meerdere personen gepaard gaat met hogere kosten.

Wat denk ik belangrijk is om te zeggen is dat er door maandelijkse prijsverhoging wel een positieve cashflow is geweest. 

''recent price changes are largely tracking in-line with our expectations and remain significantly revenue positive''.

Netflix is volgens eigen zeggen goed op weg om dit jaar een bedrijf te worden met een positieve cashflow.  Positieve cashflow geeft ruimte om bijvoorbeeld meer te investeren in de ontwikkeling van de de content (tv/mobiele games (er zijn 3 overnames geweest hierin)), of de aandeelhouder te belonen door de eigen aandelen in te kopen (nu niet aangekondigd).

Dan rest de vraag of je blijft geloven in een mooie toekomst voor Netflix en of deze extreme daling (-64% YTD) juist een mooie koopkans biedt of er enkel alleen voor heeft gezorgd dat de lucht eruit geperst is. Netflix blijft de absolute marktleider, maar concurrentie klopt zeker steeds meer aan de deur. Groeiende omzet, een positieve cashflow en een stijgende EPS zijn goede signalen, maar een (sterk) dalend aantal klanten is zeker een rode vlag en roept vragen of de groeimogelijkheden op. Of ik ga bijkopen weet ik nog niet (verkopen zeker niet). Bill Ackman houdt het in ieder geval voor gezien en heeft na 90 dagen al zijn 3,1 miljoen aandelen verkocht met een verlies van 400 miljoen (let op: lees in de brief van 20 april wel goed de redenen waarom hij verkocht heeft, want mogelijk spelen andere belangen hierbij een rol).

Wil je meer horen over de kwartaal cijfers? Kijk dan dit filmpje op Youtube.




Reacties