Analyse Curiositystream

 


Introductie
Al jaren is er sprake van een dalende trend van betalende klanten die via de kabel televisie kijken. Cijfers uits Nederland en Amerika geven inzicht in deze trent en mogelijk heb je deze trent met toenemende mate in je eigen omgeving gemerkt. De derde televisie revolutie is gaande waarbij (jonge) mensen de voorkeur geven aan online streamingsdiensten die je op elk moment van de dag en op elke plek kan bekijken. Het enige wat je hier voor nodig hebt is een (mobiele) device, internet en een betaald abonnement bij een aanbieder.


Doordat consumenten overstappen naar deze diensten en de reguliere kabel abonnementen opzeggen, ontstaan er nieuwe innovatieve markten waar zich kansen voordoen. Streamingsdiensten worden steeds populairder waarbij de grote aanbieders zoals Netflix en Disney + zich voornamelijk focussen op fictieve content. Curiosity stream is anders en heeft een niche in de markt gevonden door entertainment te combineren met het aanbieden van informatieve content.

Het bedrijf speelt in op de nieuwsgierigheid van de mens en diens drang om te (blijven) leren. Nieuwsgierigheid is volgens kenners zelfs een elementaire menselijke behoefte die noodzakelijk voor ons voortbestaan zou zijn. Ik denk dat iedereen zich hierin herkent omdat het interessant is om te lezen op welke manier de Chinese Muur tot stand is gekomen en anderzijds rijdt er op het moment van schrijven (2022) een onbemand voertuig op mars om te zoeken naar buitenaards leven.

Het is daarom een simpele aanname om te stellen dat de grote meerderheid van de mens niet al teveel moeite wil doen om deze informatie toegankelijk te krijgen. Het bezoeken van een museum is leuk voor een dag uit, maar een meerjarige studie of zelf onderzoek doen naar een bepaald onderwerp is voor de meeste mensen teveel van het goede en slaat de plank mis wanneer je het doet ter ontspanning. 

Het bekijken van educatieve content is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen willen liever series bingewatchen, maar dit geldt niet voor iedereen. Volgens het management zou ongeveer 40% van alle televisiekijkers tot de Total Addressable Market (TAM) horen. Met een totale wereldwijde televisie markt van 1.81 biljoen huishoudens in 2026 is er genoeg ruimte om te groeien.


Dat gezegd hebben is het nu tijd om een brug te slaan naar de geschiedenis van het bedrijf zelf. Besluit je door te lezen? Dan hoort jij vast ook bij de 40 procent nieuwsgierigen šŸ˜.

De geschiedenis
In maart 2015 besloot John Hendricks na 32 jaar zijn taken bij Discovery Channel neer te leggen en zijn eigen advertentievrije on demand mediabedrijf te starten. CuriosityStream werd geboren en vormt sindsdien de thuisbasis van bekroonde originele feitelijke films, shows en series over wetenschap, geschiedenis, natuur, technologie, samenleving en levensstijl. 


Met momenteel ongeveer 23 miljoen abonnees wereldwijd (cijfers 2022) en duizenden titels is het bedrijf actief in meer dan 175 landen. In 2021 heeft het bedrijf One Day University overgenomen, dat toegang biedt tot lezingen van de beste universiteiten- en hogeschoolprofessoren in de Verenigde staten.

Voor een maandelijkse prijs van 2,99 dollar (19,99 dollar per jaar) kan je een abonnement afsluiten en bekijken via meerdere (populaire) aanbieders. 


In 2017 heeft het bedrijf een Emmy gewonnen met de productie van Stephen Hawking’s Favorite Places. Daar moet trouwens ook weer niet te zwaar aan getild worden want in 2021 won Netflix maar liefst 44 Emmy's.

Het management
Het management lijkt veel ervaring te hebben in de sector. Wat opvalt is dat de oprichter niet in onderstaand management plaatje zit. Volgens zijn linkedin is hij is chairman of the board.


Op welke manier verdiend het bedrijf zijn geld?
De core business bestaat uit het afsluiten van direct to consumer (DTC) abonnementen. Deze dienst brengen de content rechtstreeks naar de klant waarbij externe partijen worden vermeden en is goed voor 49% van de totale omzet.


Een andere manier waarop geld verdiend wordt is door deel te nemen aan grotere bundelpakketten via video on demand of bij live televisie aanbieders. Klanten van deze grotere aanbieders hebben vervolgens toegang tot de content van CuriosityStream, waarbij zij een in ruil een deel van de abonnementsgelden ontvangen. Op deze manier wordt 35% van de totale omzet verdiend. Ook verhuurt het bedrijf zelfgemaakt content aan externe partijen (15% omzet) en is het mogelijk voor scholen en universiteiten om een bulk (massa) abonnement af te sluiten voor de studenten. Laatstgenoemde is goed voor 1% van de totale omzet.

Sinds december 2021 biedt het bedrijf ook Smart Bundles aan waarin extra toegang verkregen wordt tot extra content. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om ''the most fun classes from the best university professors'' te bekijken van het eerder genoemde One Day University. Om toegang tot deze extra content te krijgen betaalt je 70 dollar per jaar.

Daarbij gaat het bedrijf steeds vaker partnerships aan. Een interessante recente beweging is de deal met Viaplay, dat natuurlijk bezig is met een opmars in Nederland door de formule 1 rechten van Ziggo afgesnoept te hebben.


Beursgang en koers

In oktober 2020 is het bedrijf naar de beurs gekomen voor een prijs van 11 dollar per individueel aandeel. Onderstaand overzicht laat de (volatiele) koers van de afgelopen twee jaar zien (peildatum maart 2022).Heeft het bedrijf een competitief voordeel?
Op dit moment zou ik zeggen dat er (nog) geen sprake is van een dominante markpositie. Daarvoor vind ik het bedrijf nog te klein en onbekend. Wel is het de grootste in zijn soort en schrijven ze zelf dat ze market leader zijn.Zoals eerder genoemd is de totale televisie markt groot. CURI heeft geen competitief voordeel en opereert als kleine speler in een zwaar concurrente markt waar wel flink geld te verdienen valt.


CuriosityStream verwacht in de aankomende jaren in alle vier categorieƫn te groeien omdat veel consumenten tegenwoordig dubbele abonnementen afsluiten.
Onderzoek van de NOS toont steeds meer aan dat huishoudens steeds vaker betalen voor meerdere videodiensten waarbij er gewoon tussen de verschillende diensten afgewisseld wordt.


Het lijkt er dus steeds meer op dat consumenten geen moeite hebben om meerdere diensten tegelijkertijd af te sluiten.

Heb jij ook meerdere abonnementen?

De balance sheet
In 2021 heeft het bedrijf ongeveer 71 miljoen verdiend. Echter groeit het bedrijf snel en heeft een Compound Annual Growth Rate (CAGR) van bijna 100% over de afgelopen drie jaar. Het management investeert flink in marketing wat ongeveer 50% van alle omzet opslokt.


Een analist van Seeking Alpha heeft een berekening gemaakt voor mogelijke toekomstige groei. Hiervoor is hij uitgegaan van een toekomstige CAGR van 25%, wat vergelijkbaar is met die van Netflix.


Op dit moment is het bedrijf nog niet winstgevend en heeft het een operationeel verlies van 1,75miljoen (-23,5%) in het derde kwartaal van 2021 geboekt. Volgens meerdere analisten duurt het echter niet heel lang meer voordat het bedrijf winst kan maken. Verwacht wordt dat in 2022 nog een final loss gemaakt wordt waarna in 2023 een winst van 1,9m verwacht wordt. 

Wat interessant is is de Gross Margin (bruto winst) die gemaakt wordt in vergelijking met zijn grotere broer Netflix: 56% tegen 45%. Hoe kan dit? Curiositystream is toch een veel kleinere partij? Het idee ligt hem in de kosten die gemaakt worden voor het maken van de content: documentaires zijn veel goedkoper dan films en series. 
Zit er een abonnementvorm in het bedrijf?
Abonnementen zijn voorspelbaar en bieden een stabiele cashstroom. Op het moment van schrijven heeft het bedrijf ongeveer 1/3 van de totale content in eigen beheer. De rest wordt gehuurd waarbij het totale aanbod voldoende lijkt te zijn voor huidige klanten, omdat de Churn Rate (= hoeveel mensen de dienst per maand/jaar opzeggen) vergelijkbaar is met die van grootte aanbieders


Daarbij zijn de maandelijkse kosten ook laag, waardoor klanten minder genoodzaakt zijn om de dienst op te zeggen. Wanneer de prijzen in de toekomst verhoogd zullen worden wordt zal de Churn Rate automatisch volgen.
Toekomstige groeiverwachting
Mijn analist heeft vier verschillende scenario's doorberekend, met een market cap van (toen) 450 miljoen dollar. Door huidig sentiment is deze momenteel 192 miljoen dollar. De verschillende uitkomsten worden berekend aan de hand van potentiƫle CAGR en EBIT verwachtingen.Het is belangrijk om te vermelden dat dit verwachtingen zijn op basis van Ć©Ć©n persoon. Hij kan het net zo goed fout hebben en adviseert ook om het voor jezelf te berekenen. Zelf denk hij dat het goed mogelijk is dat het bedrijf het beter zal doen dan de base case, en mogelijk ook nog die van de bull case. Opvallend is dat hij zelf geen aandelen in bezit heeft.

Mogelijke risico's
Het is goed om opzoek te gaan naar tenminste drie risico's. Dit om allerlei verschillende biassen te voorkomen.

 • Het geld raakt op en het bedrijf moet het aandeel verwateren. Echter heeft het bedrijf 120 miljoen is kas en verbranden het de afgelopen maanden ongeveer 40 tot 50 miljoen. Dit betekent dat zij nog ongeveer 18 tot 24 maanden aan geld in kas hebben voordat het op is.
 • Een grote speler steelt markpositie. Het zou kunnen gebeuren dat Netflix, Disney plus of Amazon Prime dezelfde content gaat aanbieden. Dit drukt natuurlijk enorm op de inkomsten en verdere groei van het bedrijf. Het is speculeren wat er dan zou kunnen gebeuren, maar het is goed mogelijk dat het bedrijf dan overgenomen zal worden. 
 • Het lukt het management niet om verder te groeien. Wanneer er slechte strategische beslissingen worden gemaakt zou het kunnen gebeuren dat het bedrijf sneller geld verbrand dan dat er binnenkomt. Echter is dit niet heel waarschijnlijk gezien het verleden. 

 • Wat is de fair value en is er op dit moment sprake van een onderwaardering door sentiment?
  De afgelopen 12 maanden heeft John Hendriks voor bijna 1 miljoen aan aandelen gekocht voor een prijs van 13,50 dollar per individueel aandeel. Huidig sentiment heeft gezorgd voor een prijs per aandeel van ongeveer 3,20 USD. Volgens analisten van tipranks is er een upside potentieel van 146,82% met een gemiddelde prijs van 7,75 dollar per aandeel.


  Simply Wall Street gaat nog een stapje verder. Zij zeggen een onderwaardering van bijna 90%.


  Een koopkans?
  Ik denk zelf dat er medio 2022 een mooie koopkans is ontstaan om een kleine positie te openen. Gezien de concurrentie en volatiliteit is het voor mij belangrijk om dit langzaam aan te doen en daarbij de aankomende kwartalen goed in de gaten te houden.

  Kwartaal- en/of jaarcijfers

  De kwartaalcijfers van Q4 en jaarcijfers over heel 2021 worden op 24 maart 2022 gepresenteerd.

   

  Reacties